Uddannelsesparathed, skoletrivsel og motivation​

Unge i 10. klasse vurderer, at de er bedre rustet til at tage en ungdomsuddannelse, end de var, da de gik ud af 9. klasse. Det viser en evaluering af 10. klasse, der blandt andet har set på de unges uddannelsesparathed, skoletrivsel og motivation.

Konklusioner fra undersøgelsen

• Elever, der har taget 10. klasse på en efterskole, har større sandsynlighed for at gå i gang med og gennemføre en ungdomsuddannelse, end elever der ikke har været på efterskole.​
  • Langt hovedparten af efterskoleeleverne går videre til en gymnasial uddannelse.
​’Skolekammeratseffekten’ er særligt stærk på efterskolen, hvilket betyder, at elever fra uddannelsesstærke hjem trækker de svagere elever op – samtidig med at de stærke elever har en øget sandsynlighed for en ungdomsuddannelse ved at gå på efterskole.​
  • Det fremgår endelig af undersøgelsen, at effekten på overgang til og gennemførelse af ungdomsuddannelse er stærkest for 10. klasse elever og for elever, der har taget både 9. og 10. klasse på en efterskole. Dermed dokumenteres, at det ekstra år før start på ungdomsuddannelserne betaler sig.

Rapporten ”Efterskolerne og uddannelsesmobilitet” udarbejdet af DAMVAD for Efterskoleforeningen.

Læs resume af rapporten (pdf)

Download den fulde rapport (pdf)​